Den blå gardinen

Det är april år 1860 och i den starka vårsolen står två unga fruntimmer med plantor för att förgylla den nya Trädgårdsföreningen i Linköping. De kommer från fattighuset; där sängar står så tätt att man knappt kommer in till sin säng, och där ens få ägodelar är blottade inför allas giriga händer för att en dag försvinna in under någon annans filt.

Olga och Helga hamnar mirakulöst på Himmelstadlunds herrgård där de får arbete. Men ett mord sker, och det pågår mystiska samtal i herrgården. Vem är mördaren, och vad händer i det annars så fridfulla huset? De unga kvinnorna försöker finna sanningen tillsammans med en känd kommissaries assistent.

Kärleken finner vägen in i deras hjärtan, och i staden pulserar det av textilindustrier, fattigdom och droskor. De bildar en kvinnoförening och skapar en miljö av händelser som de aldrig förut trott var möjlig. Det vardagliga byts ut mot nya traumatiska upplevelser. De hamnar i en rättegångssal, och på en herrgård i Östergötland leker ondskan tafatt mellan fattig och rik.

Den blå gardinen är Stina Nilsson Bassells femte roman och tolfte utgivning.

Författare: Stina Nilsson Bassell
Inbunden, 473 sidor
ISBN: 978-91-87855-83-2

Pris: 199 kr

Sagt om boken

”Detta är både en deckare och en roman om två unga kvinnors liv under tuffa förhållanden.
En spännande, sorglig och även upplyftande bok.
En varm bok.” ⭐️⭐️⭐️⭐️ – Dagens Boktips

”Stina Nilsson Bassell återskapar i stort (kvinno)livet i Östergötland för över 150 år sedan på ett trovärdigt vis… från fattighus till spinnhus, gestaltas liksom tidens idéer om individens frigörande och myndiggörande. – Norrköpings Tidningar

”En tidsbild från 1800-talets östgötska verklighet, sedd genom två unga kvinnors ögon – samtidigt som det faktiskt är en spännande deckare – och en skildring av kvinnans villkor.” – Marie-Louise Kristensson

”Detta är verkligen en mäktig historia om sammanvävda livsöden.” ⭐️⭐️⭐️⭐️ – Boksniffaren

”Boken har ett väldigt speciellt språk; poetiskt, nästan drömskt …” ⭐️⭐️⭐️ – Boksann

Den blå gardinen på facebook